Wat is de cloud?

Goedkoop | 100% Veilig | Local & Privé

We hebben het vaak over “IT”. IT is belangrijk en het is essentieel dat uw IT goed geregeld is. Waarom? Het ondersteunt uw bedrijfsproces en heeft daarmee direct invloed op de continuïteit van uw bedrijf. Maar als we het hebben over zoiets abstracts als IT, wat bedoelen we dan eigenlijk?

Hetzelfde geldt voor de cloud. Cloudleveranciers besteden veel tijd aan het promoten van diverse  cloudoplossingen die ieder hun voordelen hebben. Veel kleinere en middelgrote bedrijven begrijpen niet eens wat de cloud precies is. Ze aarzelen daar waar het gaat om het aanschaffen van een cloudoplossing. Door de vele verschillende opties zijn ze sowieso geneigd af te haken.

Het helpt ook niet dat de term “cloud” een vrij abstract concept is. Tijdens het proces waar u gaat beslissen over zo’n nieuwe oplossing voor uw bedrijf, is het belangrijk dat u maximale duidelijkheid heeft. U beslist immers niet over iets belangrijks, zonder dat u daar de nodige kennis over hebt verworven.

En dan vertellen die cloudleveranciers u dat u al uw data (ook de bedrijfskritische!) naar de cloud moet verplaatsen. Tja, dat gaat u natuurlijk niet doen als u niet eens weet wat de cloud nu precies is en welke oplossing de beste is voor uw bedrijf.

In deze blog maken we voor eens en altijd duidelijk wat de cloud nu écht is en welke cloudoplossing u moet kiezen.

Wat is de cloud?

Uw gegevens, software en bestanden staan “ergens” opgeslagen. Als u nog geen gebruik maakt van de cloud, staat deze data vaak opgeslagen op uw PC of op een lokale server. Dit zijn allemaal “tastbare” opslagplekken.

Bij de cloud werkt dat net iets anders. Een cloud is namelijk geen tastbare opslagplek. De term cloud is letterlijk vertaald “wolk” en een wolk kun je immers niet aanraken.

Een cloud vervangt als het ware de functie van een lokale server of PC. Om een voorbeeld te geven: bepaalde software (uw administratieve pakket of tekenprogramma) heeft u nu op uw PC geïnstalleerd. Net als dat ene Word-bestand wat u op uw laptop heeft opgeslagen. Als dit het geval is, zit u vast aan die ene werkplek. Uw administratieve software kunt u alleen gebruiken op uw PC en het opgeslagen document kunt u alleen vanaf uw laptop openen.

laptop.jpg

Wanneer u deze software installeert in de cloud en documenten ook opslaat in de cloud, bent u niet langer afhankelijk van één werkplek. Vanaf dat moment kunt u bij de data die u opslaat in de cloud vanaf iedere plek, op ieder moment en vanaf elke device. U kunt bestanden dus ook openen op uw mobiele telefoon of tablet als u inlogt op uw cloudwerkplek.

De cloud speelt hiermee in op de trend van het “nieuwe werken” waarbij werknemers niet langer één werkplek hebben, maar ook makkelijker thuis kunnen werken of bij een klant op locatie bij de bedrijfsdata kunnen. Het vergroot de flexibiliteit van uw bedrijf. Denk daarbij eens aan een bouwonderneming met een bouwkeet op de bouwplaats waar alle data via de cloud beschikbaar en bewerkbaar is.

Sommige bedrijven gebruiken de cloud alleen voor het opslaan van bestanden, waarvoor Dropbox bijvoorbeeld een prima cloudoplossing is. Tegenwoordig zijn er ook duizenden bedrijven die alleen nog werken met de cloud (en dus geen lokale server meer hebben). Niet alleen gedeelde bestanden staan opgeslagen in de cloudwerkplek, maar ook hun belangrijke gegevens, software en andere data.

Hierdoor kan iedereen (die daartoe gerechtigd is) gemakkelijk bij de data en dit geeft een boost aan efficiënt werken.

Welke cloudoplossing past bij uw bedrijf?

Eén van de grootste bezwaren bij het beslissen over een cloudoplossing, is dat bedrijven zich afvragen of de cloud past bij hun organisatie en of het een effectieve oplossing is. Elke organisatie is immers anders, dus vereist elke organisatie ook een individuele aanpak.

Laat u dus niets wijs maken! De cloud is geen standaardoplossing die geschikt is voor alle soorten organisaties. Integendeel. Er zijn veel verschillende soorten cloudoplossingen op de markt met ieder hun eigen voordelen.

Wanneer u gaat beslissen over het aanschaffen van een cloudwerkplek, zit u er niet op te wachten dat u tientallen keuzes op u krijgt afgevuurd. De kans is groot dat u zelf weinig kennis heeft over werken in de cloud en u weet dus ook niet welke oplossing het beste is voor uw bedrijf.
Zoek daarom een partij die vanuit haar expertise écht met uw bedrijf meedenkt. U adviseert over de best passende cloudoplossing, specifiek voor uw organisatie.

Voordat u de beslissing neemt over het aanschaffen van een cloudwerkplek, kunt u natuurlijk zelf de nodige research doen. Op internet is er veel informatie te vinden over diverse cloudwerkplekken met hun voordelen. Lees bijvoorbeeld eens deze blog over de verschillen tussen een Office 365 cloudwerkplek en een Citrix cloudwerkplek.

Wanneer u heeft gekozen voor een betrouwbare partner, die u adviseert over de best passende oplossing voor uw organisatie en deze ook implementeert, is succes gegarandeerd.

Neem contact
  • Private Cloud
  • Local Cloud
  • Cloud Drive
  • Cloud Back-ups
  • OneDrive
  • Windows Azure
  • OFFICE 365
  • Google Apps
  • Dropbox
Top service! Bedankt dat je het pijnloos, aangenaam en vooral moeiteloos maakt! Ik kon mijzelf een hoop geld besparen als ik dit al die jaren wist. Ik ben echt tevreden met mijn Laptop service. Bedankt jongens!

Maria van Dalen

HBO, student
Finest IT heeft top service geleverd bij het repareren van mijn laptop en ook nog eens voor een mooie prijs. Ik adviseer iedereen met laptop problemen om deze bij Finest IT te laten repareren. een echte aanrader zij geven uitstekende service aan al zijn klanten.

John Smith

Tele Service