Pc’s kunnen verwarrend zijn, soms zelfs eng, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Vooral wanneer het gaat om simpele hardware-upgrades, reparaties of software-updates.

Natuurlijk kun je de dure techneuten bij betalen om je Windows-systeem voor je te repareren, maar waarom zou je? Er zit namelijk bij technische ondersteuning vaak een addertje onder het gras: Het meeste kun je gemakkelijk zelf, waardoor je flink wat geld kunt besparen. Lees ook: Je bureaublad opschonen.

Om te beginnen bespreken we drie reparaties waarvoor je bijna nooit iemand anders zou moeten betalen.

RAM verwisselen of toevoegen

Weet je hoe je een ouderwetse cartridge van een videospel moet verwisselen of hoe je een schijfje in je dvd-speler moet doen? Dan beschik je over de basisvaardigheden die je nodig hebt om RAM-geheugen te verwisselen. De meeste pc’s, met name laptops, bieden eenvoudig toegang tot je RAM. Op laptops kun je er doorgaans gemakkelijk bij door een paar schroefjes op de onderkant van de behuizing los te draaien.

Zodra de schroeven verwijderd zijn en je laptop geopend is, hoef je alleen maar de oude stick eruit te halen en het nieuwe geheugen erin te klikken – het past slechts op één manier, dus fout kan het niet gaan – en klaar is Kees. (Als je een desktop aan het upgraden bent, zul je ook aan elk uiteinde van de stick wat met een hendeltje moeten prutsen. Deze hendeltjes houden het geheugen op zijn plek.) Ondanks alle waarschuwingen is RAM verrassend robuust. Wees een beetje voorzichtig, maar bang hoef je niet te zijn.

Het RAM vervangen in een gaminglaptop.

Er zijn enkele uitzonderingen, zoals MacBooks en Ultrabooks die hun RAM aan het moederbord vast solderen, maar dergelijke machines tellen niet echt mee omdat je ze toch niet kunt upgraden.

Het lastigste deel van het verwisselen van het RAM is niet de fysieke installatie, maar het aankoopproces. Je moet zorgen dat je de juiste soort RAM voor je systeem koopt op basis van het type dat je moederbord ondersteunt, zoals DDR2 of DDR3 plus de snelheid, die wordt aangeduid in Megahertz (MHz). Als je deze twee dingen eenmaal weet kun je aan de slag.

Meestal kun je deze informatie vinden op de website van de fabrikant van je pc. Er zijn ook tools zoals Crucial System Scanner en CPU-Z die deze informatie voor je vergaren.

Een laptoptoetsenbord verwisselen

Net als RAM zijn veel laptoptoetsenborden doodeenvoudig te vervangen. Dit kan nodig zijn als je toetsenbord een blikje frisdrank niet heeft overleefd of vanwege slijtage.

Om een toetsenbord te vervangen moet je doorgaans een aantal schroeven verwijderen, het toetsenbord voorzichtig uit de behuizing schuiven en de datakabel die met het moederbord verbonden is losmaken. Om het nieuwe toetsenbord te installeren doe je precies hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde.

Onder de bedekking kan een datakabel aan de laptop vastzitten.

Let op dat dit doorgaans de manier is waarop laptoptoetsenborden werken, maar er zullen uitzonderingen zijn. De beste manier om te onderzoeken wat je laptop nodig heeft, is op YouTube te zoeken naar een video over het verwisselen van het toetsenbord van hetzelfde (of een vergelijkbaar) type laptop. Google’s videosite heeft een heleboel video’s met uitleg die het proces goed laten zien. iFixit.com is ook een goede bron voor dergelijk onderhoud. Na enig onderzoek kun je beslissen of je het verwisselen van het toetsenbord zelf aandurft.

Mocht je je afvragen waar je een vervangend toetsenbord vandaan moet halen: diensten als eBay en Marktplaats hebben er zat.

Windows opnieuw installeren

Je hebt niemand nodig om je besturingssysteem voor je te installeren. Echt niet. En dat geldt dubbel als je Windows 8.1 draait, wat ingebouwde tools heeft voor het opnieuw installeren van Windows. Als je van plan bent om te upgraden naar Windows 10 zou het proces naar verluidt nog eenvoudiger moeten zijn in de toekomst.

Het belangrijkste wat je moet weten over het uitvoeren van een schone installatie van Windows is dat je eerst je persoonlijke bestanden moet back-uppen op een externe harde schijf. Gebruik daarna je systeemschijven en begin het schone installatieproces. Je zult ook extra software zoals Microsoft Office opnieuw moeten installeren. Afhankelijk van de manier van aankoop van die software zul je het ofwel van de website van de fabrikant moeten downloaden of vanaf schijven installeren nadat Windows weer aan de gang is.

Zorg alleen wel dat je je productcodes bij de hand hebt wanneer het tijd is om Windows opnieuw te installeren. Als je deze niet bij de hand hebt, draai dan het geweldige programma Belarc Advisor en schrijf de informatie onder Manage all your software licenses op voordat je Windows opnieuw installeert.

Het repareren van een pc kan stressvol zijn, maar als je eenmaal één van deze taken voltooid hebt, zijn de andere twee een fluitje van een cent.