Gouden tips voor onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het bekende spreekwoord. Daarom geven we je deze week zeven gouden regels om je systeem goed te onderhouden.

1. Update je systeem
Hoewel de onderhoudstips in willekeurige volgorde aan je worden gepresenteerd, is het updaten van je systeem een van de belangrijkste onderhoudspunten. Zeker nu worm- en virusaanvallen aan de orde van de dag en vaak gebruik maken van lekken in software van Microsoft, is de beste remedie het downloaden van de laatste patches. Het is aan te raden om gebruik te maken van de optie Automatic Updates waarover de laatste versies van de Microsoft besturingssystemen beschikken. Deze bevindt onder het Start menu bij Instellingen. Heb je deze niet, dan kun je het altijd nog handmatig doen door in Internet Explorer te kiezen voor Tools en dan Windows Update. Overigens biedt Microsoft geen update ondersteuning meer voor Windows 95, upgraden dus naar een nieuwere versie .

2. De laatste virusdefinities
Vanzelfsprekend is goede antivirussoftware onontbeerlijk. De bescherming van je computer valt of staat echter bij het feit of je de laatste virusdefinities hebt. De meeste antivirusprogramma’s spelen daarop in door je de mogelijkheid te bieden om op een vast tijdstip, bijvoorbeeld iedere week, automatisch deze definities te downloaden. Toch is de frequentie van een keer per week, zeker bij veelvuldig internetgebruik, wat mager. Temeer omdat er bijna iedere dag nieuwe virussen opduiken. Het is een kleine moeite om iedere dag even te checken of er nieuwe virusdefinities zijn en deze te downloaden.

3. Een firewall
Een firewall kun je vergelijken met een politieagent die het verkeer tussen jouw computer en die van anderen – zoals het internet – regelt. Beschouw je computer maar als een huis met deuren en ramen erin, welke in computertaal poorten worden genoemd. De firewall controleert welke computers via welke poort naar binnen mogen komen of niet. Vaak zijn bepaalde poorten alleen bestemd voor toegang van een bepaald programma. Als je bijvoorbeeld surft dan maakt de browser gebruik van poort 80. Naarmate je meer tijd op internet doorbrengt, ben je meer kwetsbaar voor aanvallen. Zeker als je beschikt over een breedbandinternetverbinding met een vast ip-adres (een uniek nummer waarmee computers binnen netwerken communiceren) is een firewall geen overbodige luxe.

4. Drivers update hardware
Audio- en videokaarten, modems, routers, en printers. Noem maar op. De hardware in of naast je computer heeft de juiste software nodig om met het apparaat te communiceren. Door de tijd heen worden er door de fabrikanten van deze hardware nieuwe software / drivers uitgebracht die de communicatie verbeteren of de mogelijkheden ervan uitbreiden. Vaak biedt de bestaande software van je hardware al een update-mogelijkheid. Heb je dat niet, controleer dan welke hardware je hebt, onthou het merk, type nummer én welke driver versie je hebt. Deze informatie kun je terugvinden in de Properties van de Device Manager, welke staat in het Start menu / Instellingen / System. Met deze informatie kun je zoeken op de website van de fabrikant of er inmiddels nieuwe software voor jouw apparaat is uitgebracht.

5. Het defragmenteren van de harde schijf en oude bestanden verwijderen
Als je werkt met je computer, wordt langzaam je systeem ‘vervuild’. Door het openen van programma’s, krijgen bestanden een fysieke andere plaats op je harde schijf. In de praktijk zul je vaak merken dat je computer steeds trager wordt. Op deze pagina leggen we je uit hoe en hoe vaak je een harde schijf moet defragmenteren. Daarnaast worden tal van bestanden aangemaakt op je computer. Zo verdwijnen files in de prullenbak, als je surft worden bestanden opgeslagen in het internetcache geheugen. Met de disk clean up (kies bijvoorbeeld van de C-schijf de Eigenschappen en Disk Clean Up) haal je al deze overbodige ballast van je schijf.

6. Maak regelmatig een back-up
Continue verandert de inhoud van je computer. Je tikt een briefje, ontvangt en verstuurt mailtjes en je bewaart een spelletje. Mocht onverhoeds je systeem crashen of door een virus geïnfecteerd raken, kun je alles kwijtraken. Een somber scenario dus. Om deze reden is het goed om van de belangrijkste bestanden op je computer regelmatig een back-up te maken. Een belangrijke opmerking hierbij: schrijf een back-up nooit weg naar je harde schijf maar bij voorkeur naar een CD-RW of naar een andere computer. Windows zelf heeft weliswaar een back-up tool, maar deze die we voor je hebben gevonden, wordt wel het Zwitserse zakmes onder de back-up software genoemd. Het is onder andere snel, je kunt verschillende profielen aanmaken en je back –ups wegschrijven naar diverse bestandsformaten zoals ZIP.

7. De antispyware tool
Op internet zijn tal van ‘gratis’ programma’s te verkrijgen. Echter voor niets gaat de zon op en regelmatig zijn deze zogeheten free en shareware voorzien van spyware. Spyware zijn programma’s die helaas vaak genoeg nog ongemerkt op je computer worden geïnstalleerd en via een achterdeur bijvoorbeeld allerlei gegevens verzamelen meestal ten behoeve van de commercie. Ben je een fervente free- and shareware downloader, kijk dan ook even op deze pagina hoe je afkomt van spyware.